Blogg: Sommaren som nästan inhiberades

18.06.2020 kl. 09:00
”Skolan är över efter en märklig termin och ett långt sommarlov har börjat. Den här sommaren kommer att bli annorlunda för de flesta. Vad ska familjen göra hela långa sommaren och hur blir alla nöjda och glada när allt är avbokat?” Läs hela sommarbloggen skriven av Pia Granittiaho.

I sommar är det ingen självklarhet att vi kan göra det vi normalt gör och tycker extra mycket om. Det kan också finnas oro för vad som är okej eller inte. Ska vi besöka släkt och vänner? Kan vi åka på en resa och bo på hotell? Kan vi ha fester och göra utflykter? Vad gör man när det nästan känns som om sommaren inhiberas?

Den här sommaren kommer att bli annorlunda för de flesta av oss. Vad ska familjen göra hela långa sommaren och hur blir alla nöjda och glada när allt är avbokat?

Stress påverkar också föräldraskapet

Föräldrar kan känna stress och oro över sommaren, men också över ekonomin och arbetet. Det kan kännas stressande att följa med nyheterna och att veta vad som gäller med tanke på undantagstillstånd och restriktioner. Föräldrarnas stress påverkar också familjen och föräldraskapet.

Vi föräldrar glömmer ofta bort att barn sist och slutligen inte behöver så mycket aktivitet och spektakel som vi tror.

Jag glömmer aldrig pappan som lyssnade bredvid när barnet på en släktfest för nåt år sen berättade för de andra att det bästa med sommaren hade varit när de var ute och fiskade en dag. Barnet nämnde inte ens resan familjen samma sommar hade gjort till Disneyland i Paris.

Nya möjligheter?

Även om våra möjligheter är begränsade på grund av ekonomi och yttre faktorer som ingen just nu kan påverka, är det fina med sommaren ändå att den är full av möjligheter.

Ibland är det så himla lätt att ge goda råd, och det är något jag är försiktig med. Men jag vill ändå utmana alla föräldrar att titta på situationen och se sommarens möjligheter med nya ögon. Ta en dag i taget och känn efter vad just den dagen kan ge.

Ingen förälder behöver vara cirkusdirektör och hitta på aktiviteter från morgon till kväll. Barn har fantasi och den egna fria leken är också viktig för utvecklingen. Om de organiserade aktiviteterna är färre blir det mer plats för fantasi, nyfikenhet och lek.

Barn behöver närvarande föräldrar som ger dem sin tid. Det räcker med vardagliga och enkla stunder tillsammans, en stund då föräldern har ork och tid att se barnet.

Tänk inte för stort

Upplevelser och positiva barndomsminne är också viktiga. Men upplevelser kan man skapa mycket enklare än vi vuxna ofta tror.

Med mina egna barn gjorde vi en gång en utflykt till en å i närheten för att fiska och vi sov sedan på bänkar i det lilla grilltaket som fanns vid stranden. Det var enkelt, improviserat, men oj så roligt vi hade. Det enda vi hade med oss var ett par metspö, några filtar och kuddar till barnen. Vi tog också med lite grillkorv, bröd och bananer som räckte till morgonen. Den fantastiska naturen fanns redan där. Vi föräldrar turades om att vaka hela natten så visst var vi trötta ett par dagar efteråt, men vi pratar fortfarande om vår spännande utflykt som skedde för 17 år sedan.

Om resurserna är begränsade ska man inte tänka för stort. Små enkla saker kan kännas stora för ett barn. Om orken inte räcker för en utflykt med allt vad det innebär kan en picknick i vardagsrummet ge ett sommarminne för barnet.

Istället för en sommar som inhiberades kan det bli en sommar som blev något annat. En härlig sommar med lek, bus, avkoppling och nya upplevelser närmare än man kanske anar.


Känns sommaren tung? 

Barnavårdsföreningen satsar på att ge barnen och familjerna extra stöd i sommar. Därför fortsätter vi undantagsvis med en del av verksamheten under hela sommaren. Läs mer om hur vi stödjer familjer under sommaren!

 
Pia Graniittiaho
Enhetschef | Yksikönjohtaja
+358451394034
sex glada flickor står på en gräsmatta

Tjejvillan öppnar nytt i Sibbo och Kyrkslätt

I mitten av augusti utvidgar Barnavårdsföreningen Tjejvillan-verksamheten till Kyrkslätt och Sibbo. Målet med Tjejvillan är att ge 10–18-åriga flickor en chans att hitta sin plats och få eget utrymme. Från tidigare finns Tjejvillan i Grankulla och Helsingfors.
ungdomar sitter runt ett bord och gör skoluppgifter

Stöd till eleverna nu viktigare än någonsin

Efter den turbulenta våren är det viktigare än någonsin att satsa på skolelevernas välmående. Barnavårdsföreningens skolarbete har som syfte att öka tryggheten i skolvardagen och stärka elevernas självkänsla. Oberoende av hur höstens undervisning ser ut kan vi stödja skolorna – både på plats eller på distans.

Blogg: ”Om ni inte är tysta äter vargen opp er ...”

”Alla föräldrar blir arga ibland, skriker och säger sådant som de ångrar. Det är inte så farligt, så länge man är medveten om att sitt beteende och hur man kan rätta till det som hänt. Föräldrar som söker till våra stödgrupper kan känna sig osäkra i sitt föräldraskap eller också vara i en spiral där alla är på dåligt humör hela tiden”, skriver Eva Söderlund i vår blogg.

Vi rekryterar personal till våra daghem i Helsingfors

Till hösten rekryterar vi två lärare inom småbarnspedagogik, ett daghemsbiträde och en assistent till våra daghem i Helsingfors. Hos oss får du vara en del av en positiv och engagerad arbetsgemenskap och framför allt får du äran att vara en väldigt viktig person i barnens vardag.

Rekry: Ledare för eftermiddagsverksamhet

Kom och gör skillnad för barn varje dag! Vi söker nu två ansvarsfulla och positiva ledare för vår eftermiddagsverksamhet. Skicka in din ansökan redan i dag!

Rekry: Inhoppare till våra daghem och eftisar

Vi söker inhoppare till våra daghem och eftisar.

Föräldrakurs för bättre vardag och mindre bråk – nu också online

De otroliga åren är en kurs för alla föräldrar som vill utveckla sitt föräldraskap och minska bråken i familjen. Kom med om du har barn i åldern 3–12 år! Höstens kurser ordnas online och i Grankulla.

Pappablogg: 6 saker jag lärt mig av min skilsmässa

"Jag hoppas kunna så ett litet positivt frö i den mörka skilsmässotiden. Här kommer några råd och tips till dem som känner frustration och mörker i sin skilsmässa just nu", skriver en pappa i vår blogg.

Vidare efter skilsmässan – vi stödjer nu också online

Separationer är vanliga – men de väcker alltid många känslor. Barnavårdsföreningens skilsmässoarbete hjälper både vuxna och barn att hantera situationen och få hjälp att hantera de känslor som väcks.