En bättre skolvardag för flera lågklasser

18.05.2020 kl. 10:21
Tanken var från början att skapa en samhörighet bland eleverna som gick i skola på distans och erbjuda lågklasserna ett roligt inslag i skolvardagen. Men Eva Söderlund och hennes kolleger märkte fort att de klarade av att förverkliga programmet Vi i klassen lika bra på distans. Nu ser hon nya möjligheter för framtiden.

Barnavårdsföreningens program Vi i klassen finns till för att skapa en trivsammare skolvardag för både elever och lärare. Under de senaste månaderna har eleverna gått i skola på distans, men Vi i klassen – programmet har fortsatt och verksamheten har anpassats enligt de enskilda klassernas behov.

- Vi ville fortsätta samarbetet och hörde med lärarna vad de har för önskemål, säger Eva Söderlund sakkunnig inom barn- och familjearbete på Barnavårdsföreningen. De första veckorna var det svårt eftersom det också var en ny situation för alla lärare. När läget lugnade sig var också de ivriga att fortsätta med Vi i klassen. 

Eva berättar att de kunnat fungera som ett stöd för lärarna, som haft mycket nytt på sina bord. Många lärare har haft ett behov av att kunna bolla tankar med dem.

- Vi har försökt att inte belasta lärarna utan underlätta deras situation, säger Eva.

Eva önskar lågstadie-eleverna en glad påsk. 

Samarbetet med klasserna fortsatte

Nära på alla klasser som hunnit påbörja Vi i klassen – programmet innan coronapandemin fortsatte samarbetet med Barnavådsföreningen också under undantagstillståndet. Nya klasser som skulle påbörja programmet sköts fram till hösten.

Efter att Eva och hennes kollegor fått kontakt med lärarna och diskuterat målsättningarna för varje enskild klass planerade de ett nytt innehåll som kunde förverkligas på distans.

Förutom videohälsningar har Vi i klassen – programmet nu bestått av diskussionsunderlag, fotouppgifter och sagor som sammanställts av klasserna.

- Eleverna har tagit uppgifterna seriöst och verkligen funderat på sina svar, berättar Eva. Det tycker vi visar på att eleverna tyckt om våra uppgifter. Teman som tagits upp är bland annat vänskap, respekt och grupptryck.

Temat i en av uppgifterna var känslor och eleverna fick ta en bild på något som gjorde dem glada och skriva en kort text.

Nya möjligheter i framtiden

Eleverna i lågklasserna återvänder nu till skolvardagen efter ett avbrott på två månader. Efter den här erfarenheten ser Eva nya möjligheter för Vi i klassen - programmet.

- Nu har vi möjlighet att erbjuda Vi i klassen – programmet till ett större område, säger Eva som hoppas att också skolor i Åboland kunde nappa på programmet. Jag tror det är viktigt att träffas också på riktigt, men att kombinera en traditionell verksamhet med verksamhet som är online känns numera alldeles möjligt.


Läs mera om Vi i klassen! 

Läs mera om Barnavårdsföreningens arbete i skolor! 

 
Eva Söderlund
Sakkunnig inom barn- och familjearbete | Lapsiperhetyön asiantuntija
+358505642920
BF i skolan i Nyland

Vi rekryterar personal till våra daghem i Helsingfors

Till hösten rekryterar vi en lärare inom småbarnspedagogik, en barnskötare, en assistent och ett daghemsbiträde till våra daghem i Helsingfors. Hos oss får du vara en del av en positiv och engagerad arbetsgemenskap och framför allt får du äran att vara en väldigt viktig person i barnens vardag.

Vi rekryterar personal till våra daghem i Helsingfors

Till hösten rekryterar vi en barnskötare, en assistent och ett daghemsbiträde till våra daghem i Helsingfors. Hos oss får du vara en del av en positiv och engagerad arbetsgemenskap och framför allt får du äran att vara en väldig viktig person i barnens vardag.
Iloinen lapsi juoksee ulkona

Bonusäiti – yhtä oikeaa tapaa ei ole

Siinä missä biologinen vanhemmuus useimmiten tapahtuu kuin itsestään ja vanhemmuuteen kasvaa pikkuhiljaa, voi bonusäitinä huomata yhdellä ovenavauksella elämäänsä kuuluvan puolison myötä myös lapsia. Eikä vain lapsia vaan myös liuta muita henkilöitä, joilla kaikilla on omat odotuksensa siitä, miten bonusvanhempana pitäisi toimia. Lue bonusäidin kirjoittama positiivinen ja uskoa tulevaisuuteen herättävä blogiteksti uusperheen arjesta.

Pia Sundell medlem i barnstrategins uppföljningsgrupp

Statsrådets kansli har tillsatt en uppföljningsgrupp som stöd vid uppgörandet av den nationella barnstrategin. Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell har blivit utsedd till medlem i uppföljningsgruppen.
flicka rullar i gräs

Stöd till barn och familjer också i juli

I sommar satsar Barnavårdsföreningen på att ge barnen och familjerna extra stöd. Därför fortsätter vi undantagsvis med en del av verksamheten under hela sommaren.

Lediga platser på dagläger i huvudstadsregionen

I år ordnar Barnavårdsföreningen extra dagläger i huvudstadsregionen. På lägren i juli och augusti finns det ännu lediga platser för barn i åldern 7–17 år.

Blogg: Sommaren som nästan inhiberades

”Skolan är över efter en märklig termin och ett långt sommarlov har börjat. Den här sommaren kommer att bli annorlunda för de flesta. Vad ska familjen göra hela långa sommaren och hur blir alla nöjda och glada när allt är avbokat?” Läs hela sommarbloggen skriven av Pia Granittiaho.

Blogg: Parförhållande på undantagstillstånd

”För den som lever i en parrelation har våren 2020 högst antagligt medfört många insikter om parrelationen och en själv. Då två personer med olika temperament och behov lever tätt inpå varandra kommer de varandra väldigt nära - på gott och ont”, skriver Christina Holm i vår blogg.

Rekry: Barnskötare inom småbarnspedagogik

Hos oss på Barnavårdsföreningen får du vara en del av en positiv och engagerad arbetsgemenskap. Framför allt får du äran att vara en viktig person i barnens vardag. Sök jobbet redan i dag!