Dagis online är mer än bara film

08.05.2020 kl. 11:30
Barnavårdsföreningen blev kontaktad av föräldrar som önskade virtuell dagisverksamhet öppen för allmänheten. Då föddes idén om Öppet daghem online. "Jag tyckte mest om ramsorna, för att orden rimmade", säger Mauritz 4 år som deltagit i en av träffarna.

- Barnen behöver stimuli och föräldrarna andrum, säger Ellen Holmström, sakkunnig på Barnavårdsföreningen om behovet för öppen daghemsverksamhet också under coronatiden. Vi kommer att fortsätta med den öppna daghemsverksamheten våren ut, även om samhället så småningom börjar återgå mot det normala.

Ellen berättar att det nu ordnats två samlingar och att deltagarantalet förvånat henne.

- Utan någon desto större marknadsföring har vi haft barn som deltagit såväl från Finland som länder runtom i Europa, berättar Ellen.

Mer än bara film

Verksamheten utvecklas hela tiden utgående från den feedback som kommer från föräldrarna. Musik och sång är ingredienser som är med varje gång, men också pyssel, sagor, gympa och experiment utlovas. 

Barnen får följa med Ellen och Charlotta Kietz som drar det öppna daghemmet. Barnens mikrofoner är avstängda, men kameran får barnen välja om de vill ha på.

-  Det blir en hel del interaktion trots att vi inte pratar med barnen, säger Ellen. På så sätt blir det mer än att bara kolla på film.

Under samlingarna sjungs både bekanta och nya barnsånger. Sångerna sjunger ledarna oftast två gånger så att barnen ska kunna lära sig och följa med.  

- Det var härligt att se hur barnen var så fokuserade, klappade i händerna och hoppade med som små grodor, säger Ellen. Fast vi inte kan prata kan vi uppmärksamma det vi ser, berätta om någon hoppar bra och skapa stämning.

Barnen gillar

Mauritz, 4 år, följde med sändningen via datorn hemma.

- Jag tyckte mest om ramsorna, för att orden rimmade, säger Mauritz. Det var också roligt att sjunga. Jag lärde mig en ny sång: Nu är det slut för i dag. Vi sjöng också Imse vimse spindel.


Det öppna daghemmet träffas varje torsdag klockan 10-10.30 våren 2020 ut. Samlingen ordnas via applikationen Zoom.

Du hittar inloggningskoder och lösen till Öppet daghem online här >>>

För att trygga samlingarna ska alla som kommer in på Öppet daghem online bli godkända av administratören innan de släpps in på träffen.

 
Ellen Holmström
Sakkunnig inom ungdoms- och skolverksamhet | Nuoriso- ja koulutoiminnan asiantuntija
+358400618452
BF i skolan i Nyland

Vi rekryterar personal till våra daghem i Helsingfors

Till hösten rekryterar vi en lärare inom småbarnspedagogik, en barnskötare, en assistent och ett daghemsbiträde till våra daghem i Helsingfors. Hos oss får du vara en del av en positiv och engagerad arbetsgemenskap och framför allt får du äran att vara en väldigt viktig person i barnens vardag.

Vi rekryterar personal till våra daghem i Helsingfors

Till hösten rekryterar vi en barnskötare, en assistent och ett daghemsbiträde till våra daghem i Helsingfors. Hos oss får du vara en del av en positiv och engagerad arbetsgemenskap och framför allt får du äran att vara en väldig viktig person i barnens vardag.
Iloinen lapsi juoksee ulkona

Bonusäiti – yhtä oikeaa tapaa ei ole

Siinä missä biologinen vanhemmuus useimmiten tapahtuu kuin itsestään ja vanhemmuuteen kasvaa pikkuhiljaa, voi bonusäitinä huomata yhdellä ovenavauksella elämäänsä kuuluvan puolison myötä myös lapsia. Eikä vain lapsia vaan myös liuta muita henkilöitä, joilla kaikilla on omat odotuksensa siitä, miten bonusvanhempana pitäisi toimia. Lue bonusäidin kirjoittama positiivinen ja uskoa tulevaisuuteen herättävä blogiteksti uusperheen arjesta.

Pia Sundell medlem i barnstrategins uppföljningsgrupp

Statsrådets kansli har tillsatt en uppföljningsgrupp som stöd vid uppgörandet av den nationella barnstrategin. Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell har blivit utsedd till medlem i uppföljningsgruppen.
flicka rullar i gräs

Stöd till barn och familjer också i juli

I sommar satsar Barnavårdsföreningen på att ge barnen och familjerna extra stöd. Därför fortsätter vi undantagsvis med en del av verksamheten under hela sommaren.

Lediga platser på dagläger i huvudstadsregionen

I år ordnar Barnavårdsföreningen extra dagläger i huvudstadsregionen. På lägren i juli och augusti finns det ännu lediga platser för barn i åldern 7–17 år.

Blogg: Sommaren som nästan inhiberades

”Skolan är över efter en märklig termin och ett långt sommarlov har börjat. Den här sommaren kommer att bli annorlunda för de flesta. Vad ska familjen göra hela långa sommaren och hur blir alla nöjda och glada när allt är avbokat?” Läs hela sommarbloggen skriven av Pia Granittiaho.

Blogg: Parförhållande på undantagstillstånd

”För den som lever i en parrelation har våren 2020 högst antagligt medfört många insikter om parrelationen och en själv. Då två personer med olika temperament och behov lever tätt inpå varandra kommer de varandra väldigt nära - på gott och ont”, skriver Christina Holm i vår blogg.

Rekry: Barnskötare inom småbarnspedagogik

Hos oss på Barnavårdsföreningen får du vara en del av en positiv och engagerad arbetsgemenskap. Framför allt får du äran att vara en viktig person i barnens vardag. Sök jobbet redan i dag!